Badania przemysłowe i prace rozwojowe nad opracowaniem bezglutenowej żywności funkcjonalnej o niskim indeksie glikemicznym, uwzględniające wymagania diety wegańskiej i ketogenicznej wraz z instalacją pilotażową przeprowadzone w przedsiębiorstwie BEZGLUTEN
Projekt zakładał przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w celu opracowania i wprowadzenia na rynek nowej gamy produktów bezglutenowych, w tym brownie, muffinek i chleba, które będą charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym (IG). Produkty te miały również spełniać wymagania diety wegańskiej i ketogenicznej. Projekt powstał w odpowiedzi na braki szerokiej dostępności żywności bezglutenowej o wysokiej wartości odżywczej i niskim IG.
Potrzeby klienta
Przedsiębiorstwo zidentyfikowało niszę rynkową w postaci braku żywności bezglutenowej o wysokiej wartości odżywczej oraz niskim IG. Obecne produkty bezglutenowe często charakteryzują się wysokim IG, co może prowadzić do powikłań metabolicznych, takich jak cukrzyca typu II, hiperinsulinemia, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. W związku z tym istnieje uzasadniona potrzeba opracowania produktów, które będą korzystne dla osób cierpiących na celiakię, nietolerujących glutenu, a także dla diabetyków.
efekty współpracy
Realizacja projektu umożliwiła wprowadzenie na rynek nowej gamy produktów bezglutenowych o niskim IG, które dodatkową mają pozytywny wpływ w zakresie prewencji rozprzestrzeniania się chorób cywilizacyjnych w Polsce. Produkty te będą mogły pomóc
w lepszej kontroli poziomu insuliny i glukozy we krwi, co jest korzystne w przypadku chorób metabolicznych. Dodatkowo, nowe produkty będą miały charakter wegański, co odpowiada potrzebom żywieniowym ludzi oraz jest korzystne dla środowiska. W efekcie projektu powstały nowe, innowacyjne produkty, które przyczyniają się do poprawy jakości życia osób zmagających się z celiakią, nietolerancją glutenu, a także osób zdrowych dążących do eliminacji glutenu z diety.
Inne projekty
Nowa technologia wytwarzania kolorowych wyrobów włókienniczych tkanych o właściwościach samoczyszczących oraz biobójczych.
Program Operacyjny Inteligentny Rozwój, wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach, wsparcie wdrożenia wyników prac B+R, wdrożenie nowej innowacyjnej technologii.
Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.