case study

Klient: BEZGLUTEN sp. z o.o.

Badania przemysłowe i prace rozwojowe nad opracowaniem bezglutenowej żywności funkcjonalnej o niskim indeksie glikemicznym, uwzględniające wymagania diety wegańskiej i ketogenicznej wraz z instalacją pilotażową przeprowadzone w przedsiębiorstwie BEZGLUTEN

Projekt zakładał przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych w celu opracowania i wprowadzenia na rynek nowej gamy produktów bezglutenowych, w tym brownie, muffinek i chleba, które będą charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym (IG). Produkty te miały również spełniać wymagania diety wegańskiej i ketogenicznej. Projekt powstał w odpowiedzi na braki szerokiej dostępności żywności bezglutenowej o wysokiej wartości odżywczej i niskim IG.

Potrzeby klienta

Przedsiębiorstwo zidentyfikowało niszę rynkową w postaci braku żywności bezglutenowej o wysokiej wartości odżywczej oraz niskim IG. Obecne produkty bezglutenowe często charakteryzują się wysokim IG, co może prowadzić do powikłań metabolicznych, takich jak cukrzyca typu II, hiperinsulinemia, otyłość czy choroby sercowo-naczyniowe. W związku z tym istnieje uzasadniona potrzeba opracowania produktów, które będą korzystne dla osób cierpiących na celiakię, nietolerujących glutenu, a także dla diabetyków.

efekty współpracy

Realizacja projektu umożliwiła wprowadzenie na rynek nowej gamy produktów bezglutenowych o niskim IG, które dodatkową mają pozytywny wpływ w zakresie prewencji rozprzestrzeniania się chorób cywilizacyjnych w Polsce. Produkty te będą mogły pomóc
w lepszej kontroli poziomu insuliny i glukozy we krwi, co jest korzystne w przypadku chorób metabolicznych. Dodatkowo, nowe produkty będą miały charakter wegański, co odpowiada potrzebom żywieniowym ludzi oraz jest korzystne dla środowiska. W efekcie projektu powstały nowe, innowacyjne produkty, które przyczyniają się do poprawy jakości życia osób zmagających się z celiakią, nietolerancją glutenu, a także osób zdrowych dążących do eliminacji glutenu z diety.

Inne projekty

Nowa technologia wytwarzania kolorowych wyrobów włókienniczych tkanych o właściwościach samoczyszczących oraz biobójczych.

Program Operacyjny Inteligentny Rozwój, wsparcie innowacji w przedsiębiorstwach, wsparcie wdrożenia wyników prac B+R, wdrożenie nowej innowacyjnej technologii.